• Καρακάση 78 • Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη 54453
 • (+30) 2313 035958

Τι είναι το Cordyceps (Κόρντυσεπς);

Ιστορία του Cordyceps

Το Cordyceps sinensis πρωτοανακαλύφθηκε στα Ιμαλάϊα, στο Θιβέτ, πριν από περίπου 1500 χρόνια. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής παρατήρησαν ότι οι αγελάδες και τα πρόβατα τους ήταν πιο δυνατά και υγιή όταν στα βοσκοτόπια αναπτυσσόταν ο μύκητας αυτός.

Έκτοτε, ξεκίνησαν να το μαζεύουν από τα βοσκοτόπια της περιοχής και σύντομα ανακάλυψαν ότι και οι άνθρωποι εμφάνιζαν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα μετά την κατανάλωση του. Έτσι, το "μυστικό" αυτό πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι και σήμερα!

Η Gano Excel International™, πρωτοπόρος και ηγέτης της έρευνας, καλλιέργειας και παραγωγής προΐοντων με Γανόδερμα, προσφέρει υψηλής ποιότητας βιολογικό Cordyceps sinensis σε μορφή κάψουλας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Eternity Cordyceps της Gano Excel, πατήστε εδώ.

Cordyceps sinensis: Ασιατικός μύκητας που περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά με ευεργετικά οφέλη για την υγεία

Περιγραφή του Cordyceps sinensis

Το Cordyceps (Κόρντυσεπς) είναι ένας παρασιτικός μύκητας που αναπτύσσεται κυρίως σε έντομα και αρθρόποδα, αλλά και σε άλλους μύκητες. Η οικογένεια Cordycipitaceae περιλαμβάνει περίπου 400 είδη, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς χρόνο με το χρόνο, με γνωστότερο το Cordyceps sinensis. Απαντάται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως σε περιοχές της Ασίας όπως το Νεπάλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, το Μπουτάν, την Κορέα, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη.

Περιέχει, μεταξύ άλλων, ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών όπως:

 • Βιταμίνες Ε & Κ


Η βιταμίνη Ε, γνωστή και ως τοκοφερόλη, είναι μια πολύ σημαντική λιποδιαλυτή βιταμίνη για τον οργανισμό μιας και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των οργάνων. Επίσης, έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας στην επιβράδυνση της καταστροφής των κυτταρικών μεμβρανών από τη δράση των ελεύθερων ριζών.

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την ολοκληρωμένη σύνθεση συγκεκριμένων πρωτεϊνών που χρειάζονται για την πήξη του αίματος. Επίσης, είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των συνδέσεων του ασβεστίου με τα κόκκαλα και άλλους ιστούς.

 • Βιταμίνες Β1, Β2 & Β12


Η βιταμίνη Β1 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για τη σωστή διαχείριση των υδατανθράκων από τον οργανισμό.

Η βιταμίνη Β2 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων.

Η βιταμίνη Β12 είναι μια πολύ σημαντική υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου, των νεύρων και πολλών άλλων ζωτικών οργάνων.

 • Αμινοξέα


Το Κόρντισεπς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Η ανάπτυξη, η επανόρθωση και η συντήρηση των κυττάρων βασίζεται στα αμινοξέα και είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των οργάνων, των ιστών, των αδένων καθώς και των νυχιών και μαλλιών.

 • Πρωτεΐνες


Οι πρωτεΐνες είναι ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό του οργανισμού, το οποίο επιτελεί σημαντικό έργο:

 1. Τα χέρια και τα νύχια είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνη
 2. Η δημιουργία και αναδόμηση μυών βασίζεται στις πρωτεΐνες
 3. Σύνθεση όλων των απαραίτητων χημικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του, όπως τα ένζυμα και οι ορμόνες.
 • Στερόλες


Οι στερόλες έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη, μειώνοντας την απορρόφηση της από τον οργανισμό, και κατ' επέκταση να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 • Ένζυμα


Τα ένζυμα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Χωρίς αυτά, θα ήταν αδύνατο ο οργανισμός να επιτελέσει βασικές μεταβολικές λειτουργίες όπως η πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αλλά και η σύνθεση και αποδόμηση πρωτεϊνών.

 • Μικροθρεπτικά συστατικά


Το Cordyceps περιέχει ένα φάσμα μικροθρεπτικών συστατικών (ιχνοστοιχεία) που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και έχουν κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ενζύμων. Ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο είναι μερικά απ' αυτά.

 • Πολυσακχαρίτες


Οι πολυσακχαρίτες συμβάλλουν στην ενίσχυση των κυτταρικών μεμβρανών, στην τόνωση των αντι-οξειδωτικών επιπέδων και στον καθαρισμό των τοξινών από το σώμα.

Επίσης, βοηθούν στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών και ρυθμίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τέλος, μετριάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν στη διατήρηση υγιούς επιπέδου σακχάρου στο αίμα.

Infographic με θέμα: Cordyceps sinensis: Ένας ακρογωνιαίος λίθος της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση Cordyceps

Το Cordyceps sinensis θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ακρογωνιαίους λίθους της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα χάρη σε μια σειρά από προσδοκώμενα οφέλη για την υγεία:

Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση του μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή, αναπνευστική και αναπαραγωγική λειτουργία¹. Αυτό συμβαίνει χάρη στην κορδυσεπίνη, ένα από τα συστατικά του, το οποίο έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι η κατανάλωση του βελτιώνει τις επιδόσεις κατα τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να συνεισφέρει στη γενικότερη ευεξία σε υγιή ηλικιωμένα άτομα².

Μελέτη σχετικά με τις προστατευτικές ιδιότητες του Cordyceps sinensis από τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας έδειξε ότι ο μύκητας αυτός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών των συμβατικών θεραπειών κατά του καρκίνου, όπως για παράδειγμα η λευκοπενία³.

Το Cordyceps μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες και τις γυναίκες, αυξάνοντας τη λίμπιντο με την τόνωση της παραγωγής σεξουαλικών ορμονών.

Πειραματική έρευνα του τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου του Πεκίνου έδειξε πως το Cordyceps sinensis βελτιώνει την δραστηριότητα ενζύμων όπως το Υπεροξείδιο της Δισμουτάσης, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και βελτιώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και των αναπαραγωγικών οργάνων⁴.

Η υπερχοληστερολαιμία είναι ένας από τους βασικούς δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η αθηροσκλήρωση και η στεφανιαία καρδιακή νόσος. Βάση σχετικών ερευνών, βρέθηκε ότι το Cordyceps συνδέεται με μείωση της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων καθώς και αύξηση της αναλογίας HDL:LDL λιποπρωτεϊνών⁵.

Infographic με θέμα Πως μπορεί να βοηθήσει το Cordyceps sinensis

Να σημειωθεί ότι το Cordyceps sinensis στερείται ιδιαίτερων παρενεργειών και έχει αποδειχθεί ότι η τοξικότητα του είναι πρακτικά μηδενική.

1. Hardeep S. Tuli, Sardul S. Sandhu, and A. K. Sharma, Pharmacological and therapeutic potential of Cordyceps with special reference to Cordycepin, PubMed (PMID:PMC3909570)

2. Chen S1, Li Z, Krochmal R, Abrazado M, Kim W, Cooper CB, Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial, PubMed (PMID:20804368).

3. Wei-Chung Liu, Wei-Ling Chuang, Min-Lung Tsai, Ji-Hong Hong, William H. McBride, and Chi-Shiun Chiang, Cordyceps sinensis Health Supplement Enhances Recovery from Taxol-Induced Leukopenia, PubMed (PMID:PMC2775070).

4. Ji DB1, Ye J, Li CL, Wang YH, Zhao J, Cai SQ, Antiaging effect of Cordyceps sinensis extract, PubMed (PMID:18803231)

5. Koh JH1, Kim JM, Chang UJ, Suh HJ, Hypocholesterolemic effect of hot-water extract from mycelia of Cordyceps sinensis, PubMed(PMID:12520179).

6. Panda AK, Swain KC. Traditional uses and medicinal potential of Cordyceps sinensis of Sikkim. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. 2011;2(1):9-13, PubMed(PMID:PMC3121254).

7. Ng TB, Wang HX. Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine. J Pharm Pharmacol. 2005 Dec;57(12):1509-19. PubMed(PMID:16354395)

Το Ganoderma lucidum είναι η Gano Excel  •  Η Gano Excel είναι το Ganoderma lucidum