Γιατί συμπληρώματα διατροφής;

Γιατί συμπληρώματα διατροφής;

Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχει μικρή ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής σε άτομα που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, η σημερινή κοινωνία που κινείται σε γρήγορους ρυθμούς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη άσκησης, η συνεχής έκθεση σε ρύπους και η συστηματική λήψη ανθυγιεινών τροφών, επιτάσσουν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ακριβώς ο τρόπος ζωής έχει αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας σωματικής νόσου.

"Πολλές συνήθειες της καθημερινής μας ζωής όπως η συνήθης κατανάλωση αλκοόλ και πικάντικων τροφών, το κάπνισμα, το υπερβολικό μαγείρεμα των φαγητών καθώς και το καθημερινό στρες και η ένταση, καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής για να διατηρούμαστε υγιείς."

Δε χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια για να βλάψει κανείς τον οργανισμό του. Στην ουσία, τα μικρά πράγματα που αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής, εν αγνοία πολλών, είναι καταστροφικά. Για παράδειγμα: Η συνήθης κατανάλωση αλκοόλ ή πικάντικων τροφών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα την ελλειπή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το κάπνισμα, μια άλλη ανθυγιεινή συνήθεια, επίσης προκαλεί ερεθισμό στο πεπτικό σύστημα και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, που χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη C για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Το υπερβολικό μαγείρεμα φαγητών, μια κοινή συνήθεια του ανθρώπου προκειμένου να καταστρέψει τα επιβλαβή βακτήρια, στην ουσία καταστρέφει τις πολύτιμες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που βρίσκονται στις τροφές, καθιστώντας τα άχρηστα για εμάς. Το στρες και η ένταση, που συνδέονται με τον γρήγορο τρόπο ζωής, φέρνουν τον οργανισμό μας σε τέτοιο σημείο που χρειάζεται περισσότερες βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, για να διατηρηθεί σωστά. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά παραδείγματα που καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής για να διατηρούμαστε υγιείς.

Εκτός από την περίπτωση του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως πχ.σε ατυχήματα ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απαιτείται η λήψη περισσότερων θρεπτικών συστατικών έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να ανακάμψει, να επανέλθει και να αναπτυχθεί σωστά. Ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως η προεμμηνορροϊκή ένταση, απαιτούν τη λήψη των συμπληρωμάτων, όπως η βιταμίνη Β6 και το έλαιο ηράνθεμου (χαμομήλι) προκειμένου τα συμπτώματα να μειωθούν στο ελάχιστο.

Όλα αυτά τα παραδείγματα δείχνουν την ανάγκη για τη συστηματική λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία μας και να ανταπεξέλθουμε στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το άγχος. Η συνεχής ζάλη, η κόπωση, η απώλεια όρεξης, η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, οι συστηματικές ημικρανίες, η δυσκοιλιότητα και άλλα σωματικά συμπτώματα, αποτελούν σημάδια ότι ο οργανισμός μας μπορεί ήδη να βρίσκεται σε κίνδυνο και σε εκείνο το σημείο πρέπει ο άνθρωπος να αποφασίσει εάν θα τα αγνοήσει όλα αυτά τα σημάδια ή θα αναλάβει την ευθύνη για τη βελτίωση της υγείας του.

"...η υγεία μας μπορεί ήδη να βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να αποφασίσουμε εαν θα αγνοήσουμε τα σημάδια ή θα αναλάβουμε την ευθύνη της βελτίωσης της."

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα παραπάνω, η ανάγκη για τη φροντίδα της υγείας μας είναι άμεση και επιτακτική. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, να εξετάσουμε την υγεία μας και να διαχειριστούμε σωστά τον οργανισμό μας.