• Καρακάση 78 • Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη 54453
  • (+30) 2313 035958

Τι είναι το Ganoderma lucidum (Γανόδερμα);


Ιστορία του Ganoderma lucidum


Η ιστορία του Ganoderma lucidum είχε από καιρό τεκμηριωθεί στην παλαιότερη Κινεζική φαρμακοποιΐα ως "Herbal Classic Shen Nong" (Shen = Θεός / Nong = γεωργία). Το Ganoderma lucidum θεωρείται σύμβολο ευημερίας και ειρήνης για το έθνος και σύμβολο μακροζωίας του αυτοκράτορα.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Han Wu Di περίπου 2100 χρόνια πριν, το Ganoderma lucidum βρέθηκε να φυτρώνει σε όλο το παλάτι. Οι αξιωματούχοι απέδιδαν αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο στην αξιοσύνη και τις αρετές του αυτοκράτορα. Λέγεται ότι αυτός είχε κινήσει γη και ουρανό για να καταφέρει να καλλιεργήσει το Ganoderma lucidum στον περίβολο του παλατιού. Υπήρχε η φήμη ότι αν ο αυτοκράτορας ήταν σοφός και ευγενικός, τότε ο ουρανός θα του έδειχνε ευοίωνα σημάδια. Έτσι, αν το Ganoderma lucidum υπήρχε στο παλάτι, θα σήμαινε ότι ο αυτοκράτορας θα είχε τη μεγαλύτερη ακεραιότητα, η οποία θα επέφερε ειρήνη και ευημερία. Γενικά, το Ganoderma lucidum θεωρείτο ένα βότανο που έφερνε καλή τύχη. Η άρχουσα τάξη πάντα το διεκδικούσε για το γεγονός ότι είχε μια μυστηριώδη υπερφυσική δύναμη.

Μετά την κυριαρχία του αυτοκράτορα Han Wu Di, ο Ταοϊσμός ξαναζωντάνεψε τον μύθο του Ganoderma lucidum. Ο Ταοϊσμός στράφηκε περισσότερο στη ζωή και την αθανασία. Οι οπαδοί του πίστευαν ότι με την άσκηση και τη συστηματική κατανάλωση του Γανοδέρματος, θα μπορούσαν να επιτύχουν την αθανασία.

αυτοκράτορας han wu di σε πάπυρο

Ετυμολογία του ονόματος "Ganoderma lucidum"


Το όνομα Γανόδερμα προκύπτει από το Ελληνικό γανός ("γυαλισμένος", "λαμπερός") και την λέξη δέρμα. Τo Lingzhi, είναι η Kινεζική ονομασία του Ganoderma lucidum (παραδοσιακά Kινέζικα: 灵芝? Ιαπωνικά: Reishi, 靈芝? Κορεάτικα: yeongji, 영지). Το Ganoderma lucidum χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό μανιτάρι στην Κινεζική παραδοσιακή ιατρική για περισσότερο απο 2000 χρόνια, καθιστώντας το ένα απο τα παλαιότερα μανιτάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική.

Η λέξη Lingzhi, στα Κινεζικά, σημαίνει “βότανο της πνευματικής ισχύος” κι έχει επίσης περιγραφεί ως “μανιτάρι της αθανασίας” και “βασιλιάς των βοτάνων”. Λόγω των προσδοκόμενων οφελών για την υγεία και την απουσία παρενεργειών, έχει επιτευχθεί η φήμη του ως η απόλυτη φυτική ουσία. Το Γανόδερμα (Lingzhi) εμπεριέχεται στον κατάλογο της Αμερικανικής Φυτικής Φαρμακοποιίας (American Herbal Pharmacopoeia and Therapeutic Compendium).

γανόδερμα (ganoderma lucidum) που φύεται περιμετρικά κορμού δέντρου
γανόδερμα (ganoderma lucidum) που φύεται στη βάση κορμού δέντρου
ερευνητής κρατάει γανόδερμα (ganoderma lucidum) στα χέρια του

Περιγραφή του Ganoderma lucidum


Το Γανόδερμα είναι ένα πολυπορώδες μανιτάρι που ανήκει στο γένος Ganoderma. Ανήκει στην οικογένεια των μυκητών που αναπτύσσονται φυσιολογικά στη βάση και στον κορμό γερασμένων πλατύφυλλων δέντρων, ειδικότερα εκείνων του σφενδάμου. Μόνο σε 2 ή 3 ανά 10000 δέντρα θα υπάρξει τελικά ανάπτυξη του Γανοδέρματος. Ως εκ τούτου, η άγρια μορφή του είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση.

To κόκκινο χρώμα και το νεφροειδές σχήμα του δίνει ξεχωριστή εμφάνιση. Όταν είναι φρέσκο, είναι μαλακό σαν φελλός και επίπεδο. Δε φέρει βράγχια στην κάτω πλευρά του, αντ' αυτού απελευθερώνει τα σπόρια του μέσω λεπτών πόρων. Οι εν λόγω πόροι μπορεί να είναι χρώματος λευκού ή κόκκινου, ανάλογα με την ηλικία του μανιταριού. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με τον διπλανό πίνακα ταξινόμησης.

Βασίλειο:           Μύκητας
Συνομοταξία:   Βασιδιομύκητας
Ομοταξία:         Βασιδιομύκητες
Τάξη:                  Πολυπορώδη
Οικογένεια:     Γανοδερμοειδή
Γένος:                Γανόδερμα
Είδος:                Ganoderma lucidum

Συστατικά του Ganoderma lucidum


Το Ganoderma περιέχει περίπου 400 βιοενεργά συστατικά, μεταξύ των οποίων:

Πολυσακχαρίτες

Τα εκπληκτικά θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση των κυτταρικών μεμβρανών, την τόνωση των αντι-οξειδωτικών επιπέδων και τον καθαρισμό των τοξινών από το σώμα.

Επίσης, βοηθούν στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών και ρυθμίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τέλος, μετριάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν στη διατήρηση υγιούς επιπέδου σακχάρου στο αίμα.

Ένζυμα

Το Γανόδερμα περιέχει διάφορα ένζυμα όπως το υπεροξείδιο της δισμουτάσης, ένζυμα λυσοζύμης και ένζυμα πρωτεΐνης. Ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση ασθενειών, την παραγωγή ενέργειας και την επιτάχυνση όλων των μεταβολικών διεργασιών.

Η λυσοζύμη είναι ένα ένζυμο που καταστρέφει όλα τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα με την υδρόλυση του πολυσακχαρικού συστατικού του κυτταρικού τοιχώματος.

Το υπεροξείδιο της δισμουτάσης είναι ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο του Γανοδέρματος. Δρα ως αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τον οργανισμό από τις επιθέσεις των βλαβερών ελεύθερων ριζών.

Τριτερπενοειδή

Τα τριτερπένια έχει αναφερθεί ότι έχουν σημαντικές βιοδραστικές, αντιοξειδωτικές, αντιαλλεργικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες. Καταπολεμούν την υπέρταση, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης καθώς στην αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, λόγω της αναστολής ορισμένων ενζύμων.

Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα μεγαλομοριακό συστατικό που δεν αφομοιώνεται ούτε απορροφάται από τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα αποβάλλονται έπειτα από την πρόσληψη τους από τον οργανισμό.

Το Γανόδερμα περιέχει φυτικές ίνες που βρίσκονται στην β-γλυκάνη, τις χιτινικές ουσίες, τους πολυσακχαρίτες και αλλού. Δεδομένου ότι η β-γλυκάνη και οι χιτινικές ουσίες περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα στις φυτικές ίνες του Γανοδέρματος, εντοπίζονται σε αυτές ορισμένες φαρμακολογικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, με φυσικές ενέργειες οι ουσίες απορροφούν επικίνδυνες ουσίες, όπως οι καρκινογόνες, και αποτρέπουν την απορρόφηση τους από το έντερο, αλλά και επιταγχύνουν την απέκκριση τους.

Ως εκ τούτου, φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οργανικό Γερμάνιο

Λειτουργεί ως προσαρμογόνο που βοηθά στην αντιμετώπιση κάθε είδους στρες (σωματικό, συναισθηματικό ή χημικό) εκεί όπου χρειάζεται. Έχει συνδεθεί με αντιμεταλλαξιογόνες, ανοσορυθμιστικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Γανοδερική Ουσία

Πηγή ιδιοτήτων του Ganoderma lucidum για την ίαση του δέρματος. Σύμφωνα με το Οργανισμό Υγειονομικής Περίθαλψης, το εκχύλισμα απο Ganoderma φαίνεται ότι διευκολύνει ή/και βοηθάει στην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών του δέρματος όταν εφαρμόζεται απευθείας σ' αυτό.

Εκτός αυτού, βοηθά επίσης στην θεραπεία των πληγών εξαιτίας διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων άλλων στοματικών εξελκώσεων. Τέλος, αναζωογονεί τους ιστούς του σώματος και προσφέρει μία καθαρή, λεία και νεανική επιδερμίδα.

Αδενοσίνη

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Είναι γνωστό ότι βοηθαει στη μείωση της χοληστερόλης, παρέχει συνεχή ενέργεια στα κύτταρα και ρυθμίζει το μεταβολισμό.

Ιδιότητες του Γανοδέρματος


Το Γανόδερμα, βάσει ερευνών, εμφανίζει μια σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες του ανατρέξτε στη σελίδα Ιδιότητες του Γανοδέρματος, ενώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δράση του ανατρέξτε στη σελίδα Δράση του Γανοδέρματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ!

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών με την ονομασία Ganoderma. Τα κορυφαία όλων είναι η ποικιλία Ganoderma lucidum, η οποία αποτελείται από τα έξι κορυφαία μανιτάρια της οικογένειας Ganoderma και με τα οποία εμπλουτίζονται όλα τα προϊόντα της Gano Excel.

Το Ganoderma lucidum είναι η Gano Excel  •  Η Gano Excel είναι το Ganoderma lucidum